Waar komen marsmallows eigenlijk vandaan?
Marsmallows

Date

Wie houdt er niet van marshmallows? Die pluizige, zoete, kleverige stukjes hemel bestaan al eeuwenlang en worden door mensen over de hele wereld gegeten. Maar waar komen ze vandaan? Hoe werden ze gemaakt? En hoe werden ze de populaire lekkernij die we nu kennen en waar we van houden? We gaan terug in de tijd om de heerlijke geschiedenis van marshmallows te ontdekken.


De vroegst geregistreerde vermelding van marshmallows komt uit het Oude Egypte, waar ze werden gemaakt van het slijm van de mallow plant. Deze plant groeit in moerassen, vandaar de naam “marshmallow” De Egyptenaren haalden het slijm eruit en mengden het met honing en noten tot een zoet gebakje. Dit snoepje werd dan gereserveerd voor de belangrijkste gasten, zoals koningshuizen en hoogwaardigheidsbekleders.

Het maken van marshmallows veranderde weinig in de volgende paar duizend jaar. In feite duurde het tot eind 1800 voordat marshmallows in massaproductie werden genomen. Het was toen dat de Franse snoepmaker Pierre Delacrem begon met stoommachines om het slijm uit de mallowplant te halen. Dit maakte de productie veel sneller en gemakkelijker, en het resulteerde ook in een veel hogere kwaliteit van het product.

Delacrem’s marshmallows werden snel populair in heel Europa, en in 1917 begonnen de Amerikaanse snoepmakers Clarence Crane en Archibald Query met de massaproductie van marshmallows aan deze kant van de Atlantische Oceaan. Zij gebruikten echter een andere formule dan Delacrem en vervingen het slijm door gelatine. Dit gaf hun marshmallows een zachtere, luchtigere textuur die meer leek op de marshmallows die we vandaag de dag kennen.
Marshmallows bestaan al eeuwen, en het ziet er niet naar uit dat ze binnenkort verdwijnen. Dankzij hun heerlijke smaak en veelzijdigheid (van s’mores tot warme chocolademelk) hebben marshmallows hun plaats in ons hart (en onze maag) veroverd als een van onze favoriete lekkernijen aller tijden. Dus als je de volgende keer van een marshmallow geniet, denk dan even aan de lange en heerlijke geschiedenis ervan

More
articles